dimecres, 3 d’octubre del 2007

Nou Estatut, vells problemes

La proximitat de les Eleccions Generals, la reforma de la llei electoral, l’actual manca d’inversió a Catalunya i les anomalies a la xarxa ferroviària catalana seran protagonistes i motiu de debat i reflexió en la Diada de l’Onze de Setembre d’enguany. Centrar el debat en elements identitaris i oblidar-se de les polítiques socials han fet allunyar els ciutadans de la política i dels seus representants. La participació d’un escàs 48 per cent en el referèndum de l’Estatut i la baixa participació en les darreres Eleccions Municipals en son una bona proba. Tot i així cap força política amb responsabilitat de govern ha fet autocrítica i totes han preferit posar-se una vena als ulls.

L’únic partit que ha demostrat en la seva etapa de govern i en la seva etapa d’oposició que és un partit que prioritza l’estabilitat, el consens, el compliment dels pactes i de les lleis, siguin o no dels seu grat, és el Partit Popular, pel qual no hi ha catalans de primera ni de segona, ni per raons d’origen, ni per raons ideològiques.

Des del PP es manté un discurs coherent. Per contra, el PSC està atrapat entre el seu discurs a Catalunya, de caire nacionalista, i els posicionaments del PSOE, unit als equilibris que comporta mantenir l’acord dels tres partits que avui formen part del Govern, així com la necessitat que el propi PSOE té d’ERC per garantir-se una majoria parlamentària còmoda. I pel que fa a CiU, principal partit de l’oposició, ha entrat en una cursa amb ERC a veure qui és més sobiranista.

Des del Partit Popular entenem que la política al segle XXI s’ha de fer a partir de la presentació de propostes concretes per a un electorat que, després de bastants anys de democràcia, vol que el sistema li resolgui els seus problemes, sense que ningú estigui posant en dubte contínuament aquest sistema.

Catalunya ha demostrat que sap progressar i créixer a partir d’un treball seriós. Els polítics, per la nostra part, tenim l’obligació de crear l’ambient i les condicions que afavoreixin aquest creixement. Cada època planteja noves exigències que les societats han d’estar en condicions d’afrontar a partir d’unes eines que els qui ens dediquem a la política hem de facilitar.

Convençuts d’això, el Govern del Partit Popular va posar en marxa una ambiciosa política en matèria d’infraestructures. Entre 1996 i 2003 es van posar en servei 2.917 quilòmetres d’autovies i autopistes, i es van deixar en obres 2.168 quilòmetres davant dels 126 que s’havien heretat en obres del Govern socialista. També vam deixar en servei 853 quilòmetres d’AVE enfront dels 476 de l’any 1996, i en obres 1.267 quilòmetres.

Avui, observem amb preocupació com el PSOE ha abandonat les infraestructures. Durant els anys de govern socialista la situació s’ha deteriorat de forma dramàtica i la província de Lleida tampoc s’escapa de la retallada pressupostària del Govern socialista en matèria d’infraestructures.

Tant es així, que per l’any 2006 el Govern del senyor Zapatero va pressuposta per les comarques de Lleida 30 milions d’euros menys que al darrer pressupost elaborat i aprovat pel Govern del PP. És a dir, per l’any 2006 el Govern socialista va destinar a les comarques de Lleida un total de 172 milions d’euros, mentre que el pressupost de l’últim Govern del PP contemplava una inversió de 202 milions d’euros per la província de Lleida.

I el mes lamentable es que aquesta retallada pressupostària s’agreuja any rere any, ja que si l’any passat el Govern del senyor Zapatero va destinar a la província de Lleida 172 milions d’euros, per aquest any, es a dir, per l’any 2007 als pressupostos de l’Estat tan sols hi figura una partida de 115 milions d’euros, 57 milions d’euros menys que a l’any 2006. El Govern socialista continua castigant a les comarques de Lleida i als lleidatans.

Tant es així que infraestructures tan emblemàtiques com el segon Túnel de Vielha, l’autovia Lleida-Osca, l’autovia Lleida-Vielha o la millora del tren de Manresa ja es van gestar durant els anys de Govern del PP. El nou Túnel de Vielha –malgrat la desgana amb la que l’està continuant el Govern socialista en tractar-se d’una obra del PP- serà tota una realitat ben aviat. Per l’autovia Lleida-Osca als pressupostos de l’any 2004 ja hi figurava una partida de 2 milions d’euros per la redacció dels projectes entre Lleida i la Cerdera, de la Cerdera a la variant d’Almacelles i d’Almacelles al límit de la província de Lleida. I als mateixos comptes de l’Estat també hi havia diners per l’estudi de traçat de l’autovia Lleida-Vielha, concretament un milió d’euros pel tram entre Lleida i el Túnel de Vielha, i 2 milions d’euros pel tram entre el Túnel de Vielha i Les.

Pel que fa al tren de Manresa, el Govern del PP va invertir 7,7 milions d’euros en la millora del tram entre Lleida i Cervera, i va deixar en redacció projectes per valor de més de 12 milions d’euros per millorar el tram entre Cervera i Manresa. Per cert, una inversió i millora que el Govern Zapatero no ha materialitzat malgrat les reiterades promeses electorals.

En fi, davant d’aquesta preocupant i gens prometedora situació, l’únic cert en aquest Onze de Setembre és que les institucions catalanes són plenament consolidades i que ara ens cal assegurar el futur. Un futur que sigui ple de concòrdia entre les diferents comunitats que viuen a Catalunya i que ofereixi treball per a tots, i que doni confiança i mitjans als joves. Aquest és el futur que el Partit Popular vol i defensa per Catalunya i pel conjunt de l’Estat espanyol, i que amb les polítiques d’aparador del Govern tripartit i del senyor Zapatero difícilment podrem assolir. Que tingueu una bona Diada.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Es indudable que con la aprobación de la Constitución y el Estatuto de Autonomía se abrió la posibilidad de configurar para Cataluña un nuevo modelo de Administración al servicio de los ciudadanos. Se abrió en 1978 un periodo ilusionante y la posibilidad de establecer un nuevo marco político.
Como partido gobernante fue CIU el que desarrolló desde cero el Estatuto de Autonomía y el que configuró el modelo concreto de lo que hoy es la Generalitat de Cataluña y todo el entramado institucional. Sin embrago, el resultado es decepcionante, y ello porque CIU se limitó a copiar y replicar en Cataluña lo que era la administración general del Estado. Replicó especialmente los defectos peores del sistema con la única diferencia de que los que gestionaban están “a casa nostra” auque los sufridores sigamos siendo los mismos ciudadanos.
De esta forma, el centralismo madrileño se trasformó en poco tiempo en centralismo barcelonés, unida a una débil vertebración del territorio. CIU critica, ahora, en la recién estrenada oposición la política territorial del tripartito, cuando durante la configuración territorial que se realizó, concentró inversiones e instituciones en BCN.

Con la creación de TV3 y Canal 33, CIU podía haber optado por un sistema de similar al tan ponderado de la BBC británica; pero de nuevo optó por copiar el sistema de TVE y convirtió el Ente Público catalán en una TV de partido, al servicio del Gobierno y, eso sí, endeudado y pagado con los impuestos de los ciudadanos.

En ese afán de copiar lo peor del sistema, también se creó una red de Consejerías sobredimensionadas y poco transparentes. De la escasa transparencia de la que todo el mundo habla y a nadie se procesa, tuvo eco hasta el mismísimo Parlament con la trifulca del 3 %. Y puestos a copiar, se optó por duplicar el número de funcionarios, y lógicamente tenemos en Cataluña el mayor número de funcionarios públicos autonómicos por millón de habitantes y con ello la Generalitat está a la cabeza de las CCAA más endeudadas.

No podemos olvidar el sistema de partidos políticos, de control parlamentario y el propio sistema electoral. Aquí tenemos peor de lo mismo: una estructura de financiación de los partidos absolutamente oscurantista pagada con impuestos y con “donaciones” anónimas de los ciudadanos. De hecho CIU recibe más donaciones anónimas que PSOE y PP juntos en toda España (unos 5000 euros al día)

Pero esta deficiente configuración, se hace especialmente negativa si tenemos en cuenta algunas notas propias en la política catalana. El victimismo nacionalista hace que ni la corrupción ni el nepotismo se puedan combatir, porque cualquier crítica al gobierno (sea tripartito o convergente) es respondido con un “catalanes nos quieren procesar” y se terminó el debate.

El victimismo también se concreta en culpar de las ineficiencias de gestión al Gobierno Central.

Para el nacionalismo es más fácil reclamar más competencias o cuestionar el modelo de financiación que objetivizar la calidad de la gestión de los servicios públicos.

Esta esquizofrenia situación nos lleva a que CIU y ERC exijan nuevas competencias pero no ejerzan algunas competencias de planificación claves para el desarrollo de Cataluña. Por ejemplo, en política energética no se ha definido un marco que asegure que la diversificación energética se garantice en Cataluña. En Navarra se sabe que en 6 años el 100% de la energía consumida lo será de energías renovables, pero en Cataluña no sabemos adónde vamos: eólica se desecha, nuclear se odia, térmica se desprecia y solar no se desarrolla. Y ante la falta de acción seguimos consumiendo a mansalva petróleo y gas.
Y en política educativa ¿alguien puede decir que los chicos de Cataluña tengan mejor nivel educativo, que digamos, Aragón? O peor aún ¿son nuestros bachilleres capaces de desenvolverse en inglés acabado el Bachillerato? La respuesta la tiene The Times, el periódico británico que en 2004 publicaba el ranking de las 200 mejores universidades del mundo y ninguna catalana.
Estas y otras preguntas podrían hacerse en materia sanitaria dónde lo único que sabemos es que nos han puesto unos céntimos en la gasolina para pagar la sanidad y que hay un déficit sanitario creado por Madrid. (como siempre) O de la política de transporte dónde a parte del AVE seguimos necesitando caso 3 horas para llegar a Andorra.

Estamos, por tanto, ante una nueva huida hacia adelante de nacionalismo ranpante que fagocita al PSC en la elaboración de un nuevo Estatuto que perpetúe un estado de cosas dónde predomine el eslogan frente a la transparencia en la gestión.

Anònim ha dit...

Me quedo con la idea del neocentralismo barcelonés. Aquí todo gira en torno a Barcelona con un desprecio absoluto al resto de Cataluña en especial Lleida. La escena del PSC con la Consejería de Agricultura es escalofriante.
Pero lo realmente curioso es que a la mayoría de ilerdenses les trae al fresco que les desprecien de ese modo. La culpa no es de ellos, más bien de la clase polítiva ilerdense que es una marioneta de las ejecutivas de los partidos en Barcelona.
Creo que en el PP de LLeida deberiamos trabajar más en esta dirección. Alberto

Anònim ha dit...

Alfredo y Alberto teneis razón al opinar que en Lleida padecemos un centralismo barcelonés asfixiante. Prueba de ello es que el IRTA se lo llevaron a Caldes de Montbui, el traslado de la Conselleria de Agricultura ha quedado en una falsa promesa electoral, el Tunel de la Bonaigua duerme el sueño de los justos y el Govern nos niega la Facultad de Veterinaria y ampliar las plaza de Medicina. En fin una vez más se cumple el fatidico topico de que "per Lleida ja està bé".
Creo necesario crear un "lobby" de todas las fuerzas políticas de Lleida para, todos juntos, reclamar lo que en justicia Lleida necesita y requiere para poder crecer social, cultural y economicamente y dejar de ser la Cenicienta de Catalunya.