divendres, 17 d’abril del 2009

El gran repte del mon local

El 3 d’abril de 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals democràtiques que van suposar el començament de la gran transformació política, social i econòmica d’Espanya i el període més llarg de benestar i de convivència de la nostra història.

Els primers ajuntaments democràtics van ser l’embrió del desenvolupament i consolidació de la democràcia i de la participació política, però també de la implantació i de l’extensió de nous serveis, ara universals, que han contribuït a augmentar el benestar i la qualitat de vida de les persones.

Tot i això, desprès de trenta anys, els problemes econòmics continuen asfixiant la immensa majoria dels nostres ajuntaments. I tot perquè, com he dit anteriorment, els municipis han anat assumint serveis que no els pertoquen, o perquè l’Administració autonòmica i estatal els hi ha traspassat competències sense una contrapartida econòmica adaptada a les noves circumstancies: població envellida, immigració i més exigència en la qualitat de les prestacions. És a dir, els ajuntaments gasten molt més amb un pressupost massa ajustat.

Les xifres que s’han donat a conèixer són de les que maregen. Els ajuntaments inverteixen 7.000 milions d’euros en aquestes competències sobrevingudes, i, a més a més, tenen uns 5.000 milions d’euros pendents de pagament a les petites i mitjanes empreses que els subministren.

Tota aquesta situació també ha provocat que els ajuntaments lleidatans deguin a les entitats bancàries més de 252 milions d’euros en concepte de préstecs, crèdits o altres deutes financers. Aquesta xifra representa que els ajuntaments de Lleida deuen als bancs una mitjana de 591 euros per habitant, molt per sobre de la mitjana estatal que és de 566 euros, i de la mitjana de la resta de les províncies catalanes que és de 548 euros per habitant.

Pel que fa a l’ajuntament de la ciutat de Lleida en concret, aquest deu 119 milions d’euros als bancs, el que suposa un deute de 856 euros per cada veí de la capital del Segrià. Aquests números posen de relleu el que, des de fa temps, denuncien les agrupacions de municipis, i és que la falta de finançament estatal obliga als ajuntaments a recórrer als préstecs per poder complir amb les obligacions assumides.

Una situació que, a tenor dels pressupostos generals de l’Estat, tampoc canviarà aquest any, sinó tot el contrari, ja que, lluny d’incrementar l’aportació, el Govern del “risitas” Zapatero ha retallat en 940 milions d’euros el finançament municipal, malgrat la petició feta des de la FEMP perquè es mantinguessin, com a mínim, les mateixes quantitats que a l’any 2008.

Per tant, els pressupostos generals de l’Estat per al 2009 són els més antimunicipalistes de la historia de la democràcia i, lamentablement, aquesta retallada la pagaran els de sempre: les famílies i les petites i mitjanes empreses. Zapatero, un cop més, es riu dels ajuntaments i, el que és més greu, els enganya al no complir les seves promeses electorals.

En relació als deutes a les petites i mitjanes empreses, principals subministradores dels nostres ajuntaments, i a les que les administracions lleidatanes els hi deuen 400 milions d’euros, cal recordar que el Grup del PP a la Diputació de Lleida va presentar una moció per demanar que l’ens provincial pagués als seus proveïdors en un termini màxim de 30 dies, amb la finalitat d’ajudar a les nostres empreses per a que tinguin una major liquidesa financera en uns moments de crisi com els que vivim. Malauradament aquesta proposta del PP no va prosperar perquè l’equip de govern (PSC-ERC) hi van votar en contra, argumentant que ja s’està estudiant aquest tema.

Però mira per on, la setmana passada la Comissió Europea va presentar una proposta -idèntica a la del PP de Lleida- per a que les administracions públiques abonin en un termini màxim de 30 dies els seus deutes amb les petites i mitjanes empreses (pymes) o hauran de pagar a canvi una indemnització fixa del 5% de l’import més els interessos per cada mes de demora.

Tant aquesta proposta, que la Comissió Europea espera que entri en vigor l’any 2010, com la del PP, no pretenen altra cosa que acabar amb la “malaltia” que és la morositat de les administracions públiques amb les pymes, ofegades en aquesta crisi per la dificultat que tenen per aconseguir préstecs i per la demora en poder cobrar els seus treballs.

En definitiva, com es pot veure i comprovar, el problema del mon local és la precarietat del sistema actual de finançament, i el seu gran repte ha de ser, precisament, aconseguir un nou model de finançament, que passi del 13% actual al 25% dels fons de l’Estat, i l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia Local, que fixi i reconegui les competències i els serveis que han de prestar els ajuntaments.

Mentre no s’aconsegueixin aquestes reivindicacions, els ajuntaments hauran de continuar endeutant-se, en major o menor percentatge, segons la valia en la gestió dels polítics que els dirigeixin, per poder atendre les obres previstes i les demandes socials. I les petites i mitjanes empreses hauran de continuar fen cua per poder cobrar uns diners que legítimament els pertanyen per uns serveis prestats i, d’aquesta manera, mes rere mes, continuaran fen de banquers involuntaris dels ajuntaments. I a sobre, encara han de donar les gracies el dia que, finalment, poden cobrar els deutes.

Maria José Horcajada
Portaveu del PP a l’Ajuntament de Lleida i Diputada Provincial

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Anims!! Maria José continua treballant com fins ara, tenim que fer una oposició forta per un sòl objectiu, una LLeida millor i més competitiva en tots els aspectes.

Mª José Horcajada ha dit...

Hola Anònim. Gracies pels anims que em dones, sempre van bé. Comparteixo plenament la teva opinió i així ho penso seguir fent, ja que, sens dubte, aconseguir una Lleida més competitiva ha de ser un dels principals objectius i per aconseguir-ho s'han de canviar moltes coses. Continuarè batallant.

Unknown ha dit...

HOLA Maria Jose,

en primer lloc felicitarte pel teu discurs en general, m'agrada, es intel·ligent, dinàmic i realista.

El motiu del meu escrit es la queixa davant el delicte flagrant que ha comes la conselleria de cultura, davant la instal·lació d'una antena de telecomunicacions al campanar de la seu vella.

gràcies
http://fumiganlleida.wordpress.com/2009/05/30/hijos-de-puta/

Sirena_Lleida ha dit...

Hola Maria Jose.
He pasado por tu blog, y te he escrito.
Enhorabuena por todo.
Adios.

Sirena_Lleida ha dit...

Que es lo que mas te gusta de Lleida.

Mª José Horcajada ha dit...

De LLeida m´agraden moltes coses,la ciutat i la seva gent , tot i que hi ha coses a millorar. Per sobre de tot m´agrada la Seu Vella,...quan vaig anar a estudiar a Bilbao...recordo que quan retornava i la veia allà sobre el turó pensava estic a casa!!!

Sirena_Lleida ha dit...

Hola.
Gracias por contestar!!
Que tienes messenger ?
Si tienes ponlo y te agrego y hablamos.
Si quieres, claro.
Adios Maria Jose.

Anònim ha dit...

doncs si t'agrada la seu vella hem de fer el que sigui perque treguin l'horrible antena del campanar, perque serveix aquesta antena?
http://fumiganlleida.wordpress.com/2009/05/30/hijos-de-puta/
gràcies

Sirena_Lleida ha dit...

Hola.
En otro apartado has puesto que queriais remodelar el Pabellon de la Antorcha de los Campos Elíseos. Eso cuando se volvera a hacer, para elegir los proyectos, el año que viene.
Adios.

Sirena_Lleida ha dit...

Hola.
Maria Jose a ver si puedes hacer algo para que vuelva a funcionar la Fuente de la Sirena de los Campos Elíseos.
Gracias.
Adios.

Mª José Horcajada ha dit...

Resposta a Chemtrails

Ja fa un temps que ho vas preguntar, no me n'havia oblidat, únicament l'excés de feina i el voler estar informada correctament.

T'adjunto la resposta que em van enviar des de l'Associació Amics de la Seu Vella, grans entenedors i defensors del monument.

"Com el campanar de la Seu Vella és el punt més alt de la ciutat, la guàrdia urbana té instal.lada una antena per a cobrir bé tot Lleida i evitar ombres. Cal dir que l'antena porta allí gairebé des de que es va obrir el campanar a la visita pública, si no em falla la memòria l'any 1996.

A més de l'antena està el parallamps que, tot i la poca estètica que pot donar, és amb la tecnologia actual pràcticament imprescindible per a salvaguardar la integritat de la torre (encara que de vegades algun llamp caigut ha estat tant fort que ha afectat alguna pedra, però sin no hagués estat el parallamps...).

Tornant a l'antena, les fortes ventades de primavera la van doblegar i per això ara està reforçada de manera que resulta més visible, sobretot des de dalt estant. A més, l'antena està agafada al cilindre central de pedra que és un vértex geodèsic especialment valuós per a la cartografia. Amb la llei del patrimoni a la mà no hi ha cabuda per antenes en cap BCIN, però com l'antena de Lleida és ja un "clàssic" es tolera. Això no vol dir que cal treballar per treure-la, ja que no és adequada a la categoria del monument i sobretot penso que la teconologia actual permet altres alternatives. Més complicat és el parallamps i el senyal geodèsic.

L'any vinent està previst la restauració integral del tot el campanar; llavors serà un bon moment per intentar de trobar una millor solució. Cal esperar el treball que desenvoluparà el nou Consorci i aquesta és sense cap dubte una assignatura que caldrà aprovar."

Moltes gràcies pel teu interés.

Sirena_Lleida ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.