dijous, 3 d’abril del 2008

La Diputació de Lleida aprova una moció del PP en contra del transvasament del Segre

El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat una moció presentada pel Partit Popular per la qual es rebutja la captació de l’aigua del Segre cap a l’àrea de Barcelona.

En aquest sentit, la diputada popular, María José Horcajada ha manifestat que des del Grup del Partit Popular hem presentat aquesta moció perquè –com la majoria dels ciutadans de les comarques de Lleida- estem en contra de la decisió del Govern de la Generalitat de voler transvasar aigua del Segre, en contra de la forma en que s’ha volgut fer, però també en el fons de la decisió perquè entenem que no és viable

Pel que fa a la forma, s’ha fet sense diàleg amb el territori sense diàleg amb les institucions que el representem, amb una total manca de respecte, sense donar informació i, el que és pitjor, amagant-la i negant-la.

Com a lleidatana em sento enganyada, perquè durant la campanya se’ns va negar qualsevol tipus de transvasament quan ja feia un any que s’estudiava.

I com ja ens han enganyat un cop no ens creiem que es faci una captació puntual perquè es gastaran 45 milions d’euros i no 20 com deia el conseller, una altra mentida.

I també permeti’m que dubti de l’ús que en farien de l’aigua a Barcelona.

Pel que fa al fons entenem que el transvasament és inviable, perquè no es pot transvasar aigua d’un riu que no disposa d’aigua en aquests moments ni per satisfer les necessitats del propi territori per on passa.

Una prova del que dic la tenim en que els pantans d’Oliana i Rialb es troben sota mínims i no són capaços d’assegurar, any rera any, la campanya de rec dels nostres pagesos.

A més, en aquest cas, ja no es tracta de ser o no solidaris, sinó d’un cas de supervivència, ja que no cal anar a l’àrea metropolitana de Barcelona, sinó que a les pròpies comarques de Lleida hi ha poblacions que s’han d’abastar d’aigua potable mitjançant camions cisterna i no fa pas massa tots hem pogut llegir a la premsa que de no canviar la situació, altres poblacions com és el cas de Sanaüja i Torà, a la comarca de la Segarra, també necessitaran el subministrament d’aigua potable mitjançant camions cisterna. Per tant, abans de solucionar els problemes dels demés, hem de solucionar els de casa.

Al rerafons d’aquest transvasament d’aigua hi ha un doble debat

1. D’una banda la gestió de l’aigua

2. D’una altra el creixement insostenible de Barcelona i de l’àrea metropolitana de Barcelona

Catalunya ha patit un desequilibri en al seva planificació territorial. Les polítiques de la Generalitat ha anat i van dirigides sobre tot a l’impuls i creixement de Barcelona i la seva àrea metropolitana, el model de creixement català ha estat desproporcionat i no només haurem de cedir aigua.

Des del Partit Popular de Lleida ja estem cansats de polítiques mediambientals fetes des de Barcelona i per a Barcelona. Lleida no pot ser una font d’aprovisionament de recursos de Barcelona com pretén el Govern de la Generalitat. Primer amb les zones ZEPA i ara es volen endur la nostra aigua.

Per la Generalitat, Catalunya és Barcelona i la seva àrea metropolitana, per mi Catalunya també és i serà sempre Lleida, som tots, i els diputats del Territori tenim la responsabilitat de defensar Lleida per damunt de tot.

Per tot això he presentat aquesta moció i perquè crec que des de Lleida ja ni ha prou de dir sempre amen a tot i celebro que tiri endavant i hagi estat aprovada per l’equip de Govern, i també lamento que no s’hi hagi sumat CiU perquè crec que és important la unió de totes les forces polítiques en la defensa del nostre territori igual que vam fer amb la defensa del tercer carril del túnel de Vielha.

En aquesta moció el que demanem a la Generalitat és que no tiri endavant el projecte de captar aigua del Segre perquè no tenim assegurada l’aigua necessària per als habitants i els regadius de les comarques de Lleida.

Perquè els nostres pagesos no són una espècie a extingir i tenen el mateix dret a subsistir que els ciutadans de Barcelona, i no només els nostres pagesos, perquè sense aigua es veuran afectades d’altres activitats econòmiques, i permeti’m a més que posi en dubte l’ús que en faran a Barcelona de l’aigua, quan es diu que és per aigua de boca, inclou també l’aigua del sector turístic???

I com des del riu Segre d’aigua no en sobra, també demanem, estudiar altres possibilitats per solucionar els problemes d’aigua que té l’àrea metropolitana de Barcelona.

A més, també demanem que decisions d’aquestes característiques no es prenguin sense consens amb el territori, i el territori ha dit que no a aquest projecte de transvasament d’aigua del Segre, perquè els ciutadans de les comarques de Lleida no volen aquest transvasament i nosaltres des de la Diputació estem per defensar les seves inquietuds i reivindicacions.